NO2 buisjes met de Maakfabriek op reis

De Maakfabriek nam voor Buro Blauw een flinke hoeveelheid diffusiebuisjes mee, om op elke projectlocatie een luchtmeting te doen.

Buro Blauw is een onafhankelijk, internationaal opererend ingenieursbureau dat onderzoek doet naar luchtkwaliteit. Buro Blauw doet ook metingen in de buitenlucht, bijvoorbeeld vanwege klachten of overlast in de omgeving, toetsing van richt- of grenswaarden en om een eventuele bron vast te kunnen stellen. Buro Blauw nam de kans waar om een kijkje buiten Europa te nemen, en een hoeveelheid buisjes met de Maakfabriek mee te sturen om te zien welke verschillen er te vinden zijn.

De eerste stop en meetlocatie van de buisjes is Senegal. Tussen 5 en 23 november hebben de buisjes gehangen aan het balkon van Centre Culturel Le Château, St Louis (Senegal). In die periode is een gemiddelde NO2 concentratie van 8 µg/m3 gemeten.

De projectlocatie was een visserswijk op een landtong aan de Atlantische kust met aan de ene zijde de zee en aan de andere zijde de rivier de Senegal. Hoewel de stad in termen van afval en plastic ontzettend vervuild is en er een permanente stank van rottend afval hangt, was de luchtkwaliteit in de termen van Buro Blauw’s metingen toch erg goed.

Luister hier naar het straatgeluid van St Louis:

De zichtbare vervuiling was groot, en vandaar dat de Maakfabriek een project deed met betrekking tot bewustwording van de plastic vervuiling (meer info). De visserij lijkt er echter niet heel veel last van te hebben, want vis is er in overvloed. Gemotoriseerd verkeer en industrie is nauwelijks aanwezig. Dus een hoge score op de schone lucht!
Op naar de volgende locatie: Lusaka, Zambia.