File!

@dienkegroenhout“Ongeveer 63.000 mensen haasten zich iedere ochtend in hun auto naar de snelweg, om vervolgens aan te sluiten in een stilstaande rij.
Ze haasten zich om helemaal nergens meer heen te kunnen.

De definitie van een snelweg is “een conflictvrije weg voor snel gemotoriseerd verkeer dat bij kruisingen niet hoeft te stoppen/wachten”.
Maar élke ochtend verandert de snelweg in een gigantisch immobiel ‘roadblock’.

Omschrijving:
“File!” is een 4 kilometer lange installatie die een ‘normale’ ochtendspits in Nederland op schaal voorstelt.
De installatie bestaat uit 80.000 witte porseleinen auto’s en vrachtwagens die een afspiegeling vormen van het verkeer dat dagelijks op de Nederlandse wegen rijdt, of liever gezegd: stil staat.

De installatie ‘File!’ is in eerste instantie bedoeld om de beschouwer inzicht te geven op wat voor een soort schaal het fileprobleem zich ‘afspeelt’. Bij het nabouwen van een volledige ochtendspits op een schaal van 1:64 (de ‘standaard’ kleine modelautootjes) treedt een ‘Droste effect’ op. De installatie wordt namelijk zó lang, dat hij zelf alweer de lengte van een flinke file evenaart. Om die reden is de installatie zelf al niet meer in zijn geheel te overzien.

Om de installatie zo te maken dat dit toch in één keer te overzien is, moet het traject in bochten om zichzelf heendraaien, en tegen de muren en het plafond op gemonteerd worden. Misschien moet de file zelfs buiten het gebouw van de tentoonstellingsruimte om en via een achteringang weer naar binnen komen.
Behalve het aantal auto’s in de file zal er ook informatie op fraai vormgegeven lichtbakken te zien zijn die de meest interessante metingen van het fileprobleem laten zien. Van het verlies voor de werkgevers in Euro’s per file-minuut tot aan de ergernis bij de filerijder. En van hoeveel er aan file verdiend wordt tot aan wat het de filerijder aan ontspanning en ’tijd voor jezelf’ oplevert.

File was in delen te zien bij Kunstroute Aalsmeer, Otto, en bij Boxxshop in het Lloyd Hotel in Amsterdam. File groeit nog elke dag.

www.dienkegroehout file02 file03 file04 file05