Kind van de vrijheid

Tentoonstelling Kind van de Vrijheid in het Nationaal Onderduik Museum in Aalten is geopend.
Van 01-07-2020 tot 14-02-2021
Geopend: Dinsdag t/m zondag, 13:00 – 17:00 uur, Markt 12-16 Aalten

Wees van harte welkom in dit boeiende museum waar de onderduikers letterlijk boven de hoofden van de Duitse Wehrmacht op zolder zaten. De originele onderduikplekken zijn precies zo bewaard gebleven en je mag alles aanraken en bekijken. In de aparte tentoonstellingszaal is een tentoonstelling te zien over vrijheid, waarin door drie kunstenaars negen verhalen over vrijheid zijn vormgegeven. Wat is vrijheid? En wanneer voel je het?

In het deel van de Maakfabriek werd de vrijheidsvraag betrokken op de vraag “Waar ben je thuis?”. Een interessante vraag voor de Maakfabriek die nogal veel reist en altijd op zoek is naar vrijheid. Daarom werd de vraag ook gesteld aan Ate Meijer (16) die afgelopen jaar met de Maakfabriek mee op reis was en haar vaste plek verruilde voor een nomaden bestaan. Zij heeft een prachtig filmpje voor de tentoonstelling gemaakt dat het thuis-gevoel onderweg verbeeldt.

De andere twee verhalen die aanleiding vormden voor het werk van de Maakfabriek zijn die van de Molukse Joseph Tetelepta en de Duits/Nederlandse Rudolph Ostermann:
Joseph is als klein kind naar Nederland gekomen met het overheidsprogramma dat Molukse KNIL soldaten die voor Nederland hadden gevochten in Indonesië naar Nederland haalde. De Molukse families werden in de kampen geplaatst die in de oorlog hadden gediend als concentratiekampen. Het idee was dat ze tijdelijk zouden blijven. Daarom leerden ze geen Nederlands, kregen geen paspoorten en zetten de ingepakte koffer naast de deur zodat zij elk moment konden vertrekken. Maar tijdelijk veranderde langzaamaan in voorgoed. Hoe kun je je thuis voelen als je altijd hebt geleerd dat thuis ergens anders is?

De Duitse Rudolph Ostermann woonde met zijn familie al generaties in Nederland toen de tweede wereldoorlog uitbrak. Vlak na de oorlog begon operatie “Black Tulip”: alle Duitsers moesten het land uit ongeacht hun achtergrond of verhaal. De familie werd plotseling het land uitgezet terwijl ze nota bene mensen hadden helpen vluchten. En hoe kun je je thuis voelen als iemand anders zegt dat je hier niet thuis bent?